Sałatka na dziś

Kolejna propozycja posiłku dla  biegacza, który można przygotować w kilka minut. Danie z serii szybka sałatka napewno będzie zgodne z zaleceniami dietetyków i jest dobrze znane osobom dbającym o to co jedzą.

Jestem na etapie zrzucania masy i realizując mój cel ograniczyłem ilość węglowodanów, które spożywam. Na dzisiaj zaplanowałem sobie sałatkę, która można przygotować w kilka minut. Składniki też można zmieniać w dowolny sposób. Ja planowałem ją chwilę wcześniej i zakupiłem składniki na które miałem ochotę ale spokojnie można ją przygotować mają kilka podstawowych warzyw w lodówce. Wykorzystałem upieczoną poprzedniego dnia pierś z kurczaka. Proporcje mięsa do warzyw to kwestia gustu – ja dla jednej osoby wykorzystuję 1/4 podwójnej piersi z kurczaka. Ja preferuję musztardę francuską ponieważ kulki gorczycy i lekko ostry smak tej musztardy idealnie się komponują  się z warzywami i ożywiają smak sałatki. Składniki podane poniżej to porcja dla 1 osoby.

Efekt działania:

20131108_114932[1]

Potrzebne składniki:

  • 1/4 piersi kurczaka
  • garść mieszanki kiełków
  • garść sałaty roszponka (często wykorzystuję gotowe mieszanki sałat FIT)
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 1 papryka czerwona (można dodać paprykę w innych kolorach )
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • duża łyżka ziaren słonecznika
  • zioła do sałatek

Przygotowanie:
Warzywa umyć i osuszyć. Kiełki i roszponkę porwać na mniejsze kawałki, upieczoną pierś z kurczaka, paprykę i pomidory pokroić w kawałki o odpowiadającej nam wielkości. Warzywa i kawałki piersi z kurczaka przełożyć do pojemnika, dodać 2 łyżki musztardy francuskiej i posypać ziarnami słonecznika i ziołami do sałatek. Ja od razu polewam oliwą a ocet balsamiczny, sól i pieprz dodaję bezpośrednio przed spożyciem. Szykowałem sałatkę na obiad do pracy na następny dzień więc ocet balsamiczny, sól i pieprz dodałem bezpośrednio na talerzu.

W wersji do spożycia od razu trzeba zrobić sos, którym poleje się sałatkę. Smakuje dużo lepiej.

Czas przygotowania: 10 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wprowadź prawidłową wartość: *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.