Kolejna propozycja posiłku dla biegacza, który można przygotować w kilka minut. Danie z serii szybka sałatka napewno będzie zgodne z zaleceniami dietetyków i jest dobrze znane osobom dbającym o to co jedzą.
Jestem na etapie zrzucania masy i realizując mój cel ograniczyłem ilość węglowodanów, które spożywam. Na dzisiaj zaplanowałem sobie sałatkę, która można przygotować w kilka minut. Składniki też można zmieniać w dowolny sposób. Ja planowałem ją chwilę wcześniej i zakupiłem składniki na które miałem ochotę ale spokojnie można ją przygotować mają kilka podstawowych warzyw w lodówce. Wykorzystałem upieczoną poprzedniego dnia pierś z kurczaka. Proporcje mięsa do warzyw to kwestia gustu – ja dla jednej osoby wykorzystuję 1/4 podwójnej piersi z kurczaka. Ja preferuję musztardę francuską ponieważ kulki gorczycy i lekko ostry smak tej musztardy idealnie się komponują się z warzywami i ożywiają smak sałatki. Składniki podane poniżej to porcja dla 1 osoby.
Efekt działania:
Potrzebne składniki:
- 1/4 piersi kurczaka
- garść mieszanki kiełków
- garść sałaty roszponka (często wykorzystuję gotowe mieszanki sałat FIT)
- kilka pomidorów koktajlowych
- 1 papryka czerwona (można dodać paprykę w innych kolorach )
- oliwa
- ocet balsamiczny
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- duża łyżka ziaren słonecznika
- zioła do sałatek
Przygotowanie:
Warzywa umyć i osuszyć. Kiełki i roszponkę porwać na mniejsze kawałki, upieczoną pierś z kurczaka, paprykę i pomidory pokroić w kawałki o odpowiadającej nam wielkości. Warzywa i kawałki piersi z kurczaka przełożyć do pojemnika, dodać 2 łyżki musztardy francuskiej i posypać ziarnami słonecznika i ziołami do sałatek. Ja od razu polewam oliwą a ocet balsamiczny, sól i pieprz dodaję bezpośrednio przed spożyciem. Szykowałem sałatkę na obiad do pracy na następny dzień więc ocet balsamiczny, sól i pieprz dodałem bezpośrednio na talerzu.
W wersji do spożycia od razu trzeba zrobić sos, którym poleje się sałatkę. Smakuje dużo lepiej.
Czas przygotowania: 10 minut.